dinsdag 17 januari 2012

De "Karma Police" zou eens een grote opkuis moeten doen. (deel II)

Waarom vond ik het jammer dat we terug stroom hadden op de beruchte dag waar ik in mijn vorig bericht over geschreven had?
Het toeval wou nu dat ik net de avond ervoor in een boek had gelezen over een zonnestorm. Vereenvoudigd uitgelegd straalt de zon deeltjes uit die schadelijk zijn voor al onze elektrische apparaten. Deze deeltjes worden afgeweerd door het magnetisch veld van de aarde. Aan de noord- en zuidpool gebeurt die afwering veel minder. Daar kunnen we dan ook de fenomenale aurora borealis respectievelijk aurora australis waarnemen.
Nu bestaat er een kans dat deze deeltjes toch binnen onze atmosfeer dringen. Dit is al eens voorgevallen in 1859. Vermits er nauwelijks elektrische apparaten bestonden was de enige opmerkelijke schade deze van de Trans-Atlantische telegraaflijn tussen Amerika en Europa.
En dan nu ter zake.

Het magnetisch veld van onze blauwe gehaktbal begeeft het een seconde. De zonnewind breekt door onze atmosfeer. We aanschouwen een aurora in onze achtertuin. Doch, simultaan begeven al onze elektrische toestellen het. Mijn mobiele telefoon doet niets meer, de televisie stinkt naar verbrand plastic. Ik wil de radio inschakelen maar deze geeft ook geen enkele respons. De paniek slaat toe en totale chaos breekt uit.

Op hetzelfde moment is een schapenhoeder in Afghanistan verbijsterd van de aurora. Na dit spektakel te hebben aanschouwd keert hij terug in zijn berghut om soepgroenten te snijden. Hij steekt zijn vuur aan met een lucifer en vult zijn glas met haft mewa.


Maar nu genoeg getypt, ik ga kijken welke nieuwe GSM ik ga kopen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten